11 juli 2023
Signalen in Groningen: Van printjes naar digitale afhandeling
Gemeente Groningen is op 3 april 2023 live gegaan met Signalen. Dit betekende voor de gemeente niet alleen een nieuw systeem, maar ook de transitie van uitgeprinte meldingen naar digitale afhandeling. Romy Velleman en Ralph van Raaij hebben namens gemeente Groningen als product owner en projectleider een belangrijke rol gespeeld in dit traject.
22 juni 2023
Delta10 presenteert op Geobuzz: Atlas
Op donderdag 22 juni werd in een zonnig Amersfoort de tweede dag van Geobuzz gehouden. Sanne Griffioen van gemeente Purmerend en Bart Jeukendrup van Delta10 gaven een drukbezochte presentatie over geoviewer Atlas.
7 juni 2023
Delta10 presenteert op Overheid 360°: Signalen en Common Ground
Op woensdag 7 juni vond in de Jaarbeurs in Utrecht het congres Overheid 360° plaats, een evenement over informatiemanagement binnen de overheid. Bart Jeukendrup van Delta10 gaf twee presentaties over Signalen en Common Ground.
24 mei 2023
Vijf voordelen van Signalen voor gemeenten
Remco Gorter, Functioneel Beheerder bij de Friese gemeente Waadhoeke, bespreekt vijf voordelen van Signalen.
8 mei 2023
Signalen bij gemeenten Zundert en Woensdrecht
Op 1 januari 2023 zijn de Brabantse gemeenten Zundert en Woensdrecht live gegaan met Signalen. Harold van Irsel, Informatieadviseur namens beide gemeenten, licht de keuze voor Signalen toe.
31 maart 2023
Signalen bij gemeente Utrecht
Gemeente Utrecht gebruikt sinds november 2022 de applicatie Signalen om meldingen openbare ruimte af te handelen. Astrid Brantjes, Projectmanager Dienstverlening bij gemeente Utrecht, licht toe hoe de keuze voor Signalen binnen de grotere transitie richting Common Ground past.
28 februari 2023
Delta10 heeft een nieuw logo!
Misschien had je het al voorbij zien komen: Delta10 heeft sinds kort een nieuw logo.
20 januari 2023
Webinar Common Ground: Waar moet je beginnen?
Hoe kun je als gemeente eenvoudig starten met Common Ground applicaties? Op 23 januari organiseerde Delta10 samen met Microsoft, Parkstad-IT en VNG een webinar over dit onderwerp. Kijk de video terug.
15 december 2022
Common Ground Platform bij Parkstad IT
Parkstad IT is een samenwerkingsverband in het zuidoosten van Limburg dat de gemeenschappelijke belangen van diverse gemeenten en andere lokale overheden op ICT-gebied behartigt. Parkstad IT heeft sinds kort een cloud omgeving in Azure draaien.
1 december 2022
Signalen bij gemeente Bergen op Zoom
Gemeente Bergen op Zoom gebruikt sinds zomer 2022 de applicatie Signalen om meldingen openbare ruimte af te handelen. In dit artikel lees je waarom de gemeente voor Signalen heeft gekozen en hoe het beheer van de applicatie is geregeld.
17 november 2022
De ontwikkeling van Atlas: van de start bij gemeente Purmerend naar een community van zeven gemeenten
De ontwikkeling van de geoviewer Atlas is gestart in 2016 door de Gemeente Purmerend. In dit klantverhaal laten wij zien hoe deze ontwikkeling heeft geleid tot het ontstaan van de Atlas community van inmiddels 7 gemeenten.
26 november 2021
Geo-informatie op de kaart: Online toegankelijkheid voor burgers
De overheid is er voor alle burgers. Dit is een mooie gedachte, waar ongetwijfeld niemand het mee oneens zal zijn. In de praktijk kan het aanbieden van toegankelijke diensten en informatie echter nog knap lastig zijn. Als overheid kun je nog zulke mooie toegespitste diensten leveren, als een deel van de burgers hier niet of maar met grote moeite gebruik van kan maken zal de effectiviteit slechtst gering zijn. Dit leidt tot ergernissen en sluit mensen onnodig uit. Men kan hierbij bijvoorbeeld denken aan het toegankelijk maken van overheidswebsites voor blinden, slechtzienden of kleurenblinden. Door middel van onder andere het initiatief <a href="https://www.digitoegankelijk.nl/over-digitoegankelijk" target="_blank">DigiToegankelijk</a> heeft de overheid als doel gesteld om voor burgers ook op het internet maximaal toegankelijk te zijn. Een goed voorbeeld van door de overheid aangeboden informatie die met enkele doordachte maatregelen vele malen toegankelijker gemaakt kan worden zijn online kaarten.
23 augustus 2021
Open source opschalen: succesvolle overheidsprojecten op nationaal en internationaal niveau
De narratief is bekend: een klein kernteam ontwikkeld een nuttige open source applicatie. Aangezien het nut van de applicatie wordt ingezien wordt de software vlot doorontwikkeld. Uiteraard een mooi verhaal, maar zoals bekend blijkt de praktijk toch vaak weerbarstiger.
2 juni 2021
De digitale strategie van Europa: een overzicht
Binnen de Nederlandse overheid is er steeds meer aandacht voor digitalisatie en het belang van open source. Ook op Europees niveau wordt veel nagedacht over hoe een onafhankelijke, efficiënte overheid van de toekomst er uit zou moeten zien. Het Europese denkkader kan een interessante inspiratiebron zijn voor de Nederlandse overheid, zowel als het gaat om concrete oplossingen voor concrete problemen als voor de onderliggende basisprincipes. Deze blogpost biedt een overzicht van Europese initiatieven en maatregelen die in de afgelopen jaren op het gebied van open source en digitalisering zijn genomen.
4 mei 2021
Open source uit een praktische invalshoek: het belang van hergebruik
Open source heeft in de afgelopen jaren langzaam maar zeker een prominente plaats op de ambtelijke agenda veroverd. Dit is niet voor niks, want het gebruik van open source brengt vele voordelen met zich mee.
4 maart 2020
Best practices voor minder risico bij ICT-projecten
In onze vorige blog "Zes principes voor minder risico bij ICT-projecten" hebben we de zes principes beschreven uit het handboek De-risking custom technology projects van 18F over het beperken van risico’s bij het uitvoeren van maatwerk ICT-projecten.
5 december 2019
Zes principes voor minder risico bij ICT-projecten
Op basis van jarenlange ervaring binnen de Amerikaanse overheid heeft 18F een handboek uitgebracht over het beperken van risico’s bij het uitvoeren van maatwerk ICT-projecten, De-risking custom technology projects. Dit document is geschreven voor niet-technische medewerkers en beslissers bij overheden. Onderstaand artikel is een samenvatting van de basisprincipes voor software-ontwikkeling uit het handboek. Deze principes zijn ook voor Nederlandse overheden relevant.
14 september 2019
De stille revolutie binnen de overheid
Bij overheden is een stille revolutie gaande op het gebied van softwareontwikkeling. Waar het nieuws al jarenlang gedomineerd wordt door mislukte ict-projecten, miljoenenverspillingen en afhankelijkheid van grote leveranciers, is er nu een hoopgevende ontwikkeling waarbij overheden zelf de regie voeren over de ontwikkeling van software. Daarbij worden de voorwaarden geschapen om software van andere overheden te hergebruiken en op bestaande bouwstenen voort te bouwen.
28 juni 2019
Sharing & Reuse Awards 2019
Deze maand zijn in Boekarest de Sharing and Reuse Awards uitgereikt. Met deze jaarlijkse wedstrijd voor softwareprojecten stimuleert de EU het delen, gezamenlijk ontwikkelen en hergebruiken van software. Uit 68 inzendingen uit 20 landen werden vier winnende initiatieven gekozen in vier categorieën.
15 maart 2019
Agile en contracten
ICT-bedrijven maken bij het ontwikkelen van software vaak gebruik van agile methoden, waarmee ze in iteraties van een aantal weken software ontwikkelen en door eindgebruikers laten testen. Vooraf is er wel een ruw idee van het einddoel, maar de precieze invulling hiervan ontstaat tijdens het proces.
9 oktober 2018
Waar moet je op letten als je software open source maakt?
Wanneer je software open source maakt, is het natuurlijk de bedoeling dat anderen hier ook wat mee kunnen. Alleen het openbaar maken van de broncode is hiervoor niet genoeg. Het is minstens even belangrijk dat mensen snel overzicht kunnen krijgen over de software en over de structuur en de kwaliteit van de code. Ook moet duidelijk zijn hoe de code kan worden aangepast en welke juridische voorwaarden er gelden. Let daarom op de volgende zaken wanneer je software gaat open sourcen.
28 augustus 2018
Lokale autonomie en standaardisatie van IT
Lokale autonomie kent in Nederland een langere traditie dan het centrale gezag, wat er misschien aan bijdraagt dat lokale overheden meestal niet zo happig zijn op maatregelen die van bovenaf worden opgelegd. Aan de andere kant betekent dit niet dat overheden, die vaak met vergelijkbare uitdagingen kampen, alles maar op eigen houtje moeten uitzoeken. Zo is al vele malen in verschillende contexten geconcludeerd dat overheden meer voordeel kunnen behalen door strategisch samen te werken. Op het gebied van softwareontwikkeling kiezen overheden, met behoud van hun autonomie, in groeiende mate voor standaardisatie.
11 juni 2018
Hergebruik van software in Italiaanse wet
In Italië zijn overheden en semi-overheden al ruim 10 jaar verplicht om al hun broncode en documentatie onder een open licentie te publiceren, zodat derden de software kunnen hergebruiken. Dit is geregeld in de Codice dell'amministrazione digitale (CAD), een wet die op 1 januari 2006 in werking is getreden. In de praktijk wordt deze wet echter nauwelijks nageleefd. De Italiaanse overheid probeert hier verandering in te brengen door beter aan te geven wat er van overheden verwacht wordt en hoe ze aan de wet kunnen voldoen. In mei 2018 zijn daarom richtlijnen gepubliceerd, de Linee Guida su acquisizione e riuso di software per le pubbliche amministrazioni
8 mei 2018
Open vs. gesloten code: wat is veiliger?
Leidt het openstellen van de broncode van software tot veiligere of juist tot onveiligere software? Deze discussie keert steeds terug wanneer het over open source software gaat. Door code open te maken kan iedereen de code inzien en aanpassen. Dit biedt welwillende programmeurs de kans om de software te verbeteren, maar kan ook saboteurs - al dan niet in dienst van vijandige mogendheden - aantrekken die zwakheden in de code willen uitbuiten of kwaadaardige code aan de software willen toevoegen. Toch hebben onder andere de Amerikaanse defensie en veiligheidsdiensten juist vanwege veiligheidsredenen een voorkeur voor open source software. Waarom kiezen deze partijen, waarvoor veiligheid en vertrouwelijkheid bij uitstek cruciaal zijn, voor open software?
23 april 2018
Inzet van open source binnen de overheid
Grote technologiebedrijven zoals Google, Facebook en Amazon zijn tegenwoordig haast genoodzaakt om actief te zijn in de open source wereld om hun positie als voorloper binnen de technologiesector te behouden. Niet alleen maken deze (en andere) bedrijven op grote schaal gebruik van open source software, ook stellen zij eigen innovatieve producten zoals <a href="https://www.tensorflow.org" target="_blank">TensorFlow</a> (Google) en <a href="https://reactjs.org/" target="_blank">React</a> (Facebook) open source ter beschikking.
12 februari 2018
Open overheid in Canada
In Canada begint de open overheid langzaam vorm te krijgen. In december 2017 besloot de regering open source tools een hoofdrol te geven binnen het bestaande Open Government-programma.
15 december 2017
Centraal platform voor Britse overheidsdiensten
Het Verenigd Koninkrijk ontwikkelt al jarenlang herbruikbare open source componenten, maar heeft sinds anderhalf jaar ook het centrale platform GOV.UK Platform as a Service (PaaS) voor overheidsdiensten. Via dit platform wordt het beheer en onderhoud van de infrastructuur centraal geregeld. Hierdoor hebben ontwikkelaars van overheidsdiensten meer tijd om dienstverlening aan burgers te verbeteren en nieuwe applicaties te ontwikkelen.
22 november 2017
Open source software verplicht in VS
In de Verenigde Staten zijn federale overheidsorganisaties verplicht om minimaal 20 procent van de broncode die ze ontwikkelen of laten ontwikkelen als open source software (OSS) te publiceren. Deze verplichting komt voort uit het open source software pilotprogramma, dat onderdeel is van de <a href="https://cfpb.github.io/source-code-policy/" target="_blank">Source Code Policy</a>. Het pilotprogramma heeft een looptijd van drie jaar waarvan inmiddels ruim een jaar is verstreken. De eerste evaluatie wordt binnen een jaar verwacht.
8 november 2017
D5: internationale samenwerking tussen digitale overheden
De digitale transformatie van de overheid is onverminderd hot. Via internationale samenwerkingen en initiatieven trekken overheden samen op. Zo werd vorige week in Canada de driedaagse <a href="https://fwd50.com" target="_blank">FWD50</a> conferentie gehouden, waar afgevaardigden van verschillende nationale overheden samenkwamen om te spreken over digitale transformatie van overheden. De Europese Commissie ondersteunt lidstaten onder meer via het <a href="https://ec.europa.eu/isa2/home_en" target="_blank">ISA²-programma</a> en het samenwerkingsplatform <a href="https://joinup.ec.europa.eu" target="_blank">Joinup</a>. Een ander interessant initiatief is Digital 5 (D5).
30 oktober 2017
Juridische obstakels voor publicatie open source software
De Rijksoverheid “stimuleert overheidsorganisaties om open source software te gebruiken”. Dit officiële beleid is al van kracht sinds 2002, toen de motie-Vendrik werd aangenomen. Sindsdien heeft de tweede kamer meerdere moties aangenomen waarmee de bevordering van open source software binnen de overheid werd beoogd. Begrijpelijk, want de voordelen van open source software - o.a. (veelal) hogere kwaliteit, meer innovatie, minder leveranciersafhankelijkheid en potentieel enorme kostenbesparingen door te breken met de hardnekkige gewoonte om eenzelfde product per losse overheidsorganisatie te laten ontwikkelen of tegen hoge kosten te kopen - zijn al decennialang bekend. Bovendien lijkt het een haast vanzelfsprekend gedachte om software die met publiek geld is bekostigd voor de samenleving beschikbaar te maken.
20 oktober 2017
Succesvolle open source projecten binnen de overheid
Binnen de overheid wordt er nog maar beperkt gebruik gemaakt van open source software. Uit het Rapport Kenniscentrum Open Source (februari 2017) blijkt zelfs dat het verouderde beeld van zolderkamerhobbyisten nog leeft bij sommige ambtenaren. Kennelijk is de enorme groei van open source software en de professionalisering van open source communities niet overal doorgedrongen. En dat terwijl vrijwel alle innovatieve ICT-bedrijven, waaronder Google en Facebook, op grote schaal gebruik maken van en bijdragen aan open source software.
13 oktober 2017
Hoe de Amerikaanse overheid haar ICT-problemen aanpakt
Net als de Nederlandse overheid worstelen veel buitenlandse overheden met hun ICT. Problemen zoals excessieve uitgaven, mislukte projecten, leveranciersafhankelijkheid en gebrekkige kennis en samenwerking binnen de overheid spelen niet alleen in ons land. De overheden van Verenigde Staten, Canada en het Verenigd Koninkrijk zijn een nieuwe weg ingeslagen door zelf software te ontwikkelen.
9 oktober 2017
Welkom!
Wij zijn Delta10, een multidisciplinair team van ontwikkelaars, ontwerpers en juristen. We stimuleren overheden om open source software te gebruiken en onderling te hergebruiken.