Centraal platform voor Britse overheidsdiensten

Het Verenigd Koninkrijk ontwikkelt al jarenlang herbruikbare open source componenten, maar heeft sinds anderhalf jaar ook het centrale platform GOV.UK Platform as a Service (PaaS) voor overheidsdiensten. Via dit platform wordt het beheer en onderhoud van de infrastructuur centraal geregeld. Hierdoor hebben ontwikkelaars van overheidsdiensten meer tijd om dienstverlening aan burgers te verbeteren en nieuwe applicaties te ontwikkelen.

Ontwikkelaars van overheidsdiensten kunnen gebruik maken van tools waarmee ze eenvoudig nieuwe software op het platform kunnen ontwikkelen en hebben toegang tot een centrale bibliotheek van herbruikbare componenten. Binnen een paar minuten kunnen ze testomgevingen maken en applicaties eenvoudig opschalen. Verder biedt GOV.UK PaaS 24 uur per dag ondersteuning op het platform. Het platform is gebaseerd op de open source software van Cloud Foundry. Overheden kunnen hierdoor gemakkelijk overstappen naar andere PaaS-providers die op Cloud Foundry gebaseerd zijn.

Inmiddels maken verschillende overheidsdiensten gebruik van het platform, waaronder de Digital Marketplace van de centrale overheid, BEIS Primary Authority Register, Her Majesty’s Prison and Probation Service, een uitvoerend agentschap van het Ministry of Justice dat verantwoordelijk is voor het gevangeniswezen, en het Department for International Trade (DIT).

Department for International Trade (DIT)

Het DIT biedt informatie en hulp aan Britse en aan buitenlandse bedrijven die internationale handelsmogelijkheden zoeken. Inmiddels maakt het DIT voor ruim 20 projecten gebruik van componenten van GOV.UK, waaronder GOV.UK PaaS en GOV.UK Notify, en binnenkort GOV.UK Pay.

Met behulp van GOV.UK PaaS heeft DIT great.gov.uk ontwikkeld. Deze website bestaat ruim een jaar en is meer dan 2,7 miljoen keer bezocht. Op de site zijn een aantal tools te vinden. Via Find export opportunities kan worden gezocht naar opdrachten en aanbestedingen over de hele wereld. Ook is er aanvullende informatie te vinden over exporteren. Selling online overseas biedt een overzicht van online marktplaatsen om consumenten over de hele wereld te bereiken en hulp bij het vinden van de juiste marktplaats. Met Find a buyer kunnen bedrijven een account aanmaken om zichzelf vindbaar te maken, zichzelf te presenteren en in contact te komen met buitenlandse klanten.

Door het gebruik van bestaande open componenten zijn deze tools zeer snel ontworpen, ontwikkeld en opgeleverd, terwijl maatwerkoplossingen een groot beslag op de beschikbare technische expertise zouden hebben gelegd en bovendien hogere kosten en mogelijk leveranciersafhankelijkheid met zich meegebracht zouden hebben.