Sharing & Reuse Awards 2019

Deze maand zijn in Boekarest de Sharing and Reuse Awards uitgereikt. Met deze jaarlijkse wedstrijd voor softwareprojecten stimuleert de EU het delen, gezamenlijk ontwikkelen en hergebruiken van software. Uit 68 inzendingen uit 20 landen werden vier winnende initiatieven gekozen in vier categorieën.

OpenFisca

OpenFisca is de winnaar in de categorie ‘meest innovatieve open source software’. OpenFisca is software waarmee programmeurs (belasting)wetgeving in code kunnen omzetten. Het Franse initiatief heeft een eigen platform om code uit te wisselen en met de internationale community te communiceren. Het project richt primair op programmeurs, economen, fiscalisten, onderzoekers en overheden.

De software van OpenFisca kan worden gebruikt om webapplicaties en andere diensten te ontwikkelen, bijvoorbeeld tools waarmee burgers kunnen nagaan hoeveel belasting ze moeten betalen of op welke toeslagen ze recht hebben. Zo kunnen burgers in Frankrijk nagaan of ze recht hebben op uitkeringen en sociale regelingen via Mes aides en Mes droits sociaux, die beiden gebruik maken van OpenFisca. Ook kan de software worden gebruikt om de impact van een wetswijziging op de staatskas of op de bevolking te berekenen. In Frankrijk wordt hiervoor LexImpact ontwikkeld, waarmee parlementariërs de effecten van wijzigingen van sociaal-fiscale wetten op de bevolking kunnen berekenen.

Specifieke rechtsregels en begrippen moeten eerst in eenvoudige Python-code worden omgezet voordat ze in OpenFisca kunnen worden gebruikt. Deze code wordt per land verzameld in een database, zie bijvoorbeeld het overzicht van wetgeving uit Frankrijk.

Open-eID

Het Estlandse Open-eID won de eerste prijs in de categorie ‘open source software met de grootste impact op burgers of bedrijven’. De software van Open-eID omvat allerlei zaken die de digitale identiteit van burgers ondersteunen, zoals digitale handtekeningen, authenticatie en versleuteling van bestanden. Daarom wordt de software gezien als de hoeksteen van de digitale overheid in Estland.

Het project is een verzameling van softwarecomponenten die te maken hebben met digitale identiteit. De software omvat onder meer desktopapplicaties voor eindgebruikers en softwarebibliotheken en (web)componenten voor softwareontwikkelaars. De belangrijkste software is geschreven in Java- en C++.

Open-eID wordt door de verschillende departementen in Estland ondersteund. Het is snel gegroeid en wordt veel gebruikt. De jury beschouwt het initiatief als maatstaf voor de digitalisering in Europa.

Overige winnaars

Spanje (5), Frankrijk (2) en België (2) vertegenwoordigen samen negen van de zestien winnende initiatieven. Er waren helaas geen Nederlandse winnaars. Voor de overige winnende inzendingen, zie hier.


Bronnen: