Delta10 presenteert op Overheid 360°: Signalen en Common Ground

Op woensdag 7 juni vond in de Jaarbeurs in Utrecht het congres Overheid 360° plaats, een evenement over informatiemanagement binnen de overheid. Er waren bijna 900 bezoekers, 40 exposanten en 50 sessies. Twee van de sessies werden gehouden door Bart Jeukendrup van Delta10.

Signalen: automatisch classificeren van Meldingen Openbare Ruimte

In een goedgevulde Breakout Room gaf Bart een presentatie over artificial intelligence (AI) in Signalen, een meldingensysteem voor en door gemeenten.

Bart presenteert Signalen

Demo

Signalen maakt gebruik van AI om meldingen automatisch te classificeren. Na een korte uitleg over de belangrijkste functionaliteiten van het systeem, liet Bart in een demo zien hoe het automatisch classificeren werkt. Zodra een melder begint te typen, maakt het systeem een voorspelling binnen welke categorie de melding valt. Als iemand bijvoorbeeld ‘persoon staat te schreeuwen’ intypt, dan toont het systeem onmiddellijk ‘overlast openbare ruimte’ als hoofdcategorie en ‘persoon’ als subcategorie. Nadat de melding gedaan is, verloopt ook het toewijzen van een melding aan de juiste afdeling binnen de gemeente automatisch. Vervolgens liet Bart zien hoe een behandelaar de melding afhandelt.

Stappen naar productie

Hoe kan een gemeente Signalen in productie nemen? Bart lichtte toe welke stappen de gemeente daarvoor moet nemen. Hij ging onder meer in op configuratie, implementatie, livegang en verschillende opties voor hosting. Daarbij gaf hij aan dat het hele traject tot livegang in de meeste gevallen in 3 maanden kan worden doorlopen.

Signalen Community

Tot slot ging Bart dieper in op de Signalen Community en het ecosysteem van publiek/private samenwerking. Hoe werkt het wanneer een gemeente een ontwikkelwens heeft, en hoe wordt zo’n wens in de nieuwste versie van Signalen gerealiseerd? Vanuit het publiek kwam de vraag bij wie een gemeente terecht kan als er een bug in de software zit of wanneer het systeem niet beschikbaar is. Bart lichtte toe dat dit allemaal onder de dienstverlening van Delta10 valt. Lees meer over onze garanties en ondersteuning.

Common Ground: waar moet je beginnen?

In de volgende presentatie gaf Bart een overzicht over de ontwikkelingen rondom Common Ground. Eerst ging hij in op de Common Ground principes en de doelen van het Common Ground programma. Na een korte toelichting van de veelbesproken lagenarchitectuur, ging hij dieper in op het ontwikkelen van open source software door een community van overheden en leveranciers. Vervolgens lichtte hij toe hoe de governance op open source software kan worden vormgegeven door middel van Product Steering Group, een centraal ontwikkelteam en een duidelijke rol voor leveranciers. Dit deed hij aan de hand van Signalen, het Common Ground initiatief voor meldingen openbare ruimte dat inmiddels in 15 gemeenten in productie is.

Componentencatalogus en Haven

Als concrete startpunten om met Common Ground aan de slag te gaan noemde hij de Componentencatalogus, het overzicht van alle Common Ground oplossingen en componenten, en Haven, standaard voor platform-onafhankelijke hosting. Vervolgens ging hij uitgebreid in op de inrichting en het beheer van een Haven cluster, zoals dit al bij meerdere gemeenten in gebruik is.

Best practices

Tot slot gaf Bart enkele best practices mee, waaronder:

Start met een “business vraagstelling” en zoek daarbij de juiste componenten. Denk vooraf na over het inpassen van Common Ground infrastructuur binnen de bestaande omgeving van de gemeente. Werk samen met leveranciers om tot een implementatie te komen.

Bart presenteert Common Ground

Slides ontvangen?

Heb je interesse in de slides van de presentaties? Laat het ons weten en we sturen ze je graag toe.