Common Ground Platform bij Parkstad IT

Parkstad IT is een samenwerkingsverband in het zuidoosten van Limburg dat de gemeenschappelijke belangen van diverse gemeenten en andere lokale overheden op ICT-gebied behartigt. Parkstad IT heeft sinds kort een cloud omgeving in Azure draaien. Dit stelt de organisatie in staat om eenvoudig moderne technologieën zoals Kubernetes te adopteren en Common Ground applicaties zoals Signalen te hosten.

Azure Landing Zone

Delta10 heeft de organisatie begeleid bij het implementeren van het Cloud Adoption Framework en het inrichten van een Landing Zone op Azure. Delta10 heeft Parkstad IT geholpen om deze omgeving in te richten volgens de Haven standaard van VNG. Victor Abratanski, Hoofd ICT-Beheer van Parkstad IT, licht toe hoe dit project is verlopen.

“Gemeente Heerlen, een van de bij Parkstad IT aangesloten gemeenten, was bezig met het project Signalen en had daar Delta10 bij betrokken. In die hoedanigheid hebben wij voor het eerst kennis gemaakt met Delta10. Bart Jeukendrup van Delta10 beheerst de materie door en door en kan dit ook duidelijk uitleggen. Dat heeft ons gaandeweg het traject Signalen doen besluiten om met Delta10 te gaan samenwerken om het hele Cloud Adoption Framework (CAF) en de Landing Zone in Azure op te tuigen. Dat is de infrastructuur die nodig is om Signalen bij gemeente Heerlen te laten draaien.

Aanvankelijk waren we op een leverancier gewezen die ons alles rondom de Landing Zone uit handen wilde nemen tegen een stevige rekening. Maar wij zijn een kennisorganisatie, wij hebben goede techneuten in huis en willen het beheer zoveel mogelijk zelf doen. Delta10 heeft de kennis aan ons overgedragen zodat we er zelf mee aan de slag kunnen. Die benadering past precies in het plaatje van wat wij willen zijn als kennisorganisatie.”

Leertraject

“De cloud ingaan moet je niet onderschatten. Het datacenter optuigen in Azure is een complex proces, daar heb je expertise bij nodig. Delta10 heeft ons kunnen schetsen waar we naartoe gaan en welke stappen we gaan doorlopen. Ze waren in staat om op hoog niveau te sparren met mijn mensen van verschillende disciplines, van de mensen van server en storage beheer en werkplekbeheer tot onze netwerkarchitect. Door van tevoren de juiste vragen te stellen ging alles bij het uitrollen in één keer goed.

Delta10 wist welke kennis bij ons aanwezig is en heeft onze techneuten vanaf het begin veel zelf laten doen. Als alles voor je gedaan wordt, gaat alles meteen goed maar weet je niet wat er gebeurt. Nu hebben wij het toetsenbord vastgehad en kregen we weleens een melding. Dat is eigenlijk het fijnste wat je kunt hebben, want dan ga je pas vragen stellen. Het is enorm leerzaam geweest om niet alleen blind het resultaat neer te zetten maar ook te begrijpen wat er allemaal gebeurt.

Dankzij de manier waarop we dit samen hebben ingevlogen, zijn wij nu in staat om de omgeving te beheren en verder uit te bouwen. We hoeven niet steeds naar Delta10 te bellen, maar zijn in staat om verder te borduren op de basis die we samen hebben gelegd.”

Vragen van andere gemeenten

“Hier in de regio werken we heel veel samen. Van andere grote gemeenten krijg ik weleens de vraag hoe we dit project hebben aangepakt, dan beveel ik Delta10 altijd aan. Ik kan niet voor andere organisaties invullen of zij na het optuigen van een Landing Zone ook het beheer zelf willen doen. Wij doen dat wel zelf, maar gemeenten kunnen het beheer ook bij Delta10 neerleggen.”